Erja Sandberg
  • Erja Sandberg
    • Blogi
    • Mediassa
    • CV
    • In English
      • My doctoral thesis briefing
      • Lectio precursoria: ADHD in the family – The support provided by..
  • Tietoa ja tukea
    • Tutkimus
      • Sitaatteja tutkimuksesta
      • Lectio precursoria. ADHD perheessä : Opetus-, sosiaali-, ja terveystoimen..
      • Tutkimusjulkaisut
    • ADHD ja oppimisen tuki
    • Positiivinen pedagogiikka
    • Pedagogiset tukipaketit koulutusasteittain
      • Alakoulun pedagogisten tukitoimien paketti
      • Yläkoulun pedagogisten tukitoimien paketti
      • Lukion pedagogisten tukitoimien paketti
      • Ammatillisen koulutuksen pedagogisten tukitoimien paketti
      • Aikuiskoulutuksen pedagogisten tukitoimien paketti
  • Koulutukset ja konsultoinnit
    • NUOTTI-valmennus
    • Tarvitsetko opetusta peruskouluun tai lukioon?
    • Positiivinen pedagogiikka osana nepsy-valmennusta 21.10.2020 Helsinki
  • Verkkokauppa
    • Verkkokaupan toimitusehdot
    • Kassa
    • Oma tili
  • Ole yhteydessä
Paina tästä

Blogi

5 elokuun, 2020 kirjoittajalta esandberg 0
erityisopetus

ILMAISET LUKUJÄRJESTYSPOHJAT

Tässä sinulle ilmaiseksi positiivisen pedagogiikan lukujärjestyspohjat. Lapsille ja nuorille on omat versionsa. Myös aikuisille, niin opettajille, ohjaajille, valmentajille kuin koulluttajillekin, on kaksi omaa vaihtoehtoa. Hyvinvointi ja työhyvinvointi on tärkeää 🙂 Toivottavasti jokainen lapsi ja nuori ymmärtää kuinka paljon heissä on osaamista, kehittymistä, onnistumisia ja vahvuuksia. Klikkaa sivun alaosasta Lataa-painikkeesta (kuvan alta) niin valitsemasi lukujärjestyspohja latautuu konelleesi. Rakennetaan jokainen lapsi ja nuori vahvaksi! Voidaan myös itse hyvin!🌟Ole hyvä 🍀 P.S. Olethan huomannut positiivisen pedagogiikan päiväkirjakalenterin, kynät vahvuustekstein, vahvuusjulisteet, Rakennetaan lapsi ja nuori vahvaksi -korttipakat ym. Kirjoittajalta:Erja SandbergKasvatustieteen tohtori, erityispedagogiADHD-asiantuntija Täältä pääset lukemaan blogikirjoituksiani

koulu lukujärjestys opiskelu positiivinen pedagogiikka vahvuudet

26 lokakuun, 2020 kirjoittajalta esandberg 0
kasvatus, lastensuojelu, ohjaus, opetus, pedagogiikka, tunnetaidot, vahvuudet

RAKENNUSKORTIT TASKUSSA KOHTI MAAHANMUUTTAJAPERHEIDEN ARKEA

Kortit ovat avain lapsen, nuoren ja koko perheen kohtaamiseen Miten kerron perheen äidille tunteista, kun meillä ei ole yhteistä kieltä?   Mitä eleeni ja ilmeeni kertovat minusta, ihmisenä ja perheohjaajana?  Miten tiedän sen, miltä toisesta, lapsesta, nuoresta tai aikuisesta, tuntuu?  Haluan piirtää kasvot, jossa silmät tuikkivat kuin tähdet?   Minulla on asia tai tunne sisälläni, mutta en osaa nimetä sitä. Miten nimeän?  Nämä kysymykset kuvaavat tilanteita perheohjaajan työn arjesta, joissa rakennuskortit ovat loistava väline päästä pureutumaan yhdessä lapsen tai nuoren kanssa hänen eri tunteiden tunnistamiseen, niiden sanoittamiseen ja sosiaalisten taitojen vahvistamiseen. Nuorten kortit taipuvat myös vanhemmille mm. tilanteissa, jossa aikuinen tarvitsee tukea ja ohjausta kehollisten tunnetaitojen vahvistamiseen. Tilanteen taustalla voi olla epävarma elämäntilanne, jäänkö Suomeen vai saanko kielteisen päätöksen, tai erilaisten traumojen pulpahtaessa pintaan. Esimerkkikortti Kiitollisuustähdet Tapaamisen aluksi laitan kaikki kortit näkyvästi pöydälle. Lapsi/lapset valitsevat niistä yhden mieluisan, joka vahvistaa lasta tekemään hänelle mieluisan valinnan. Ensin kysyn, mitä näet kortista? Montako tähteä? Minkä…

Lue Lisää

maahanmuuttat nuoret perhetyö positiivinen pedagogiikka vahvuudet

22 maaliskuun, 2020 kirjoittajalta esandberg 0
ADHD, aikuiskoulutus, ammatillinen opetus, erityisopetus, johtaminen, kasvatus, opetus, oppilaitosjohtaminen, oppimisvaikeudet, pedagogiikka, perusopetus, toinen aste, tuki

Onko koronakriisissä tarjottava opetus etäopetusta vai kotiopetusta?

Olemme ottaneet nopealla tahdilla haltuun uusia pedagogiikan muotoja ja oppijan tukemisen muotoja. Myös meille on viime päivinä kuulunut tästä moninaisia yhteydenottoja, niin opettajilta, huoltajilta kuin opetustoimessa asiaa suunnittelevilta henkilöiltä. Meillä on selvästi monenlaisia linjauksia ja käytännön toimia siihen, miten koulua nyt konkreettisesti käydään kotoa käsin. Etäopetus ei ole sama asia kuin kotiopetus Ensinnäkin on kaksi eri termiä, etäopetus ja kotiopetus. Ensimmäisessä, etäopetuksessa pedagogiikka, tukitoimet ja ohjaus siirtyy esim. tekniikan ja verkon avulla opettajalta oppijalle, eli koulusta kotiin. Opettaja opettaa, mutta uusin tavoin ja menetelmin. Kotiopetuksessa taas vastuu opetuksesta on siirretty kodille kuten Opetushallituksen verkkosivuilla (oph.fi) todetaan kotiopetuksesta: “Huoltaja myös vastaa perusopetuksen oppimäärää vastaavien tietojen saavuttamisesta ja oppivelvollisen edistymisestä.” Tällöin koululla ei ole vastuuta opettamisesta. Saamiemme tietojen mukaan molempia tapoja on viety käytäntöön vaikka ministeriö ohjeistaa käyttämään vain toista, ETÄOPETUSTA. Jokaisen opettajan tulee pohtia, kuinka etäopetus toteutetetaan Jokaisen opettajan tuleekin pohtia miten järjestää oma etäOPETUS huomioiden myös joidenkin oppijoiden tarvitseman vahvemman…

Lue Lisää

erityispedagogiikka etäopetus korona koulu tuki

11 joulukuun, 2019 kirjoittajalta esandberg 0
ADHD

Positiivinen pedagogiikka kielten-/aineenopetuksessa

Tällä kertaa blogissani vierailee yläkoulun kieltenopettaja Tiina Primietta. Hän kertoo positiivisen psykologian ja pedagogiikan toteuttamisesta omassa opetuksessaan. Olen hyvä Tiina 🙂 Olen toiminut kolmisenkymmentä vuotta yläkoulun ranskan ja englannin opettajana ja jo usean vuoden ajan olen perehtynyt positiiviseen ja vahvuuspedagogiikkaan osallistumalla eripituisiin koulutuksiin teemaan liittyen mm. Elämäntaitojen ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen opettajankoulutukseen ja nyt olen mukana Opetushallituksen täydennyskoulutushankkeessa Rakennetaan nuori vahvaksi. Positiivisen pedagogiikan tuntemuksen kautta oma opettajuuteni on jalostunut ja herkkyyteni hyvän huomaamiselle on lisääntynyt. Etenkin oppilaan kohtaaminen on noussut entistä enemmän keskiöön opetus- ja kasvatustyössäni. Olen kouluttautumiseni myötä vahvistanut positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvoinnin sisältöjä opetuksessani. Oppilailtani olen saanut myönteistä palautetta positiivisuudestani, kannustavuudestani, energisyydestäni ja hyvän huomaamisestani. Toivon, että kykenen omalla toiminnallani ja aidolla läsnäolollani vahvistamaan oppilaideni uskoa itseensä ainutlaatuisena yksilönä riippumatta oppimistuloksista. Tavoitteenani on, että jokainen oppilaani osaa sanoittaa omat vahvuutensa ja kykenee myös näkemään vahvuudet muissa. Teen parhaani, että oppilaani löytävät motivaation oppimiseen ja tekevät parhaansa omista lähtökohdistaan käsin.…

Lue Lisää

hyvinvointi koulu lapset nuoret positiivinen kasvatus positiivinen pedagogiikka positiivinen psykologia

19 marraskuun, 2019 kirjoittajalta esandberg 0
ADHD

Rakennetaan nuori vahvaksi –kortit nepsyvalmentajan työvälineenä

Työssäni neuropsykiatrisena valmentajana saan tavata eri ikäisiä lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään. Lasten haasteet liittyvät usein arjen rutiineihin kotona sekä koulumaailman asettamista odotuksista selviytymiseen. Nuorilla haasteet liittyvät oman elämän hallintaan; itsenäiseen omien asioiden hoitamiseen sekä opiskelu- ja työelämässä pärjäämiseen. Nämä lapset ja nuoret ovat omia erilaisia persooniaan, mutta heillä on myös yhteinen tekijä. Kokemus huonommuudesta, epäonnistumisesta. Vaikka kuinka olisi parhaansa yrittänyt, ei se ole riittänyt. Eikä aina sitten ole jaksanut yrittääkään. Tavatessani lapsen tai nuoren ensimmäistä kertaa, on jännitys molemmin puoleista. Lapsi tai nuori ehkä jännittää tuleeko seiltä nyt joku ”supernanny” motkottamaan tai moittimaan ja kertomaan kuinka asiat kuuluisi hoitaa. Minä taas pohdin kuinka lapsi tai nuori ottaa minut vastaan. Millaisia kokemuksia tai ennakkokäsityksiä hänellä on ulkopuolisesta avusta? Onneksi minulla on ollut onnea matkassani. Olen saanut seurata viereltä Erjan työskentelyä nuorten vahvuusperustaisen kohtaamisen lisäämiseksi ja napata itselleni ideoita omaan työhöni. Erjan Rakennetaan nuori vahvaksi – korttisarja on osoittautunut oivaksi…

Lue Lisää

hyvinvointi nepsy nuoret positiivinen pedagogiikka positiivinen psykologia

16 lokakuun, 2019 kirjoittajalta esandberg 0
ADHD

Jokainen meistä rakentaa työhyvinvointia!

Usein kuulen sanottavan, että meidän työyhteisössä valitetaan liikaa epäkohdista ilman ratkaisuehdotuksia tai kohdellaan ikävällä tavalla työntekijöitä. Me jokainen ajattelemme, käyttäydymme ja toimimme tietyllä tavalla. Me vaikutamme toisiin ihmisiin, alaisiin, kollegoihin ja esimiehiin. Persoonamme vaikuttavat vahvasti myös työpaikalla, joten persoonallisuuspsykologiset mekanismit toimivat. Me jokainen rakennamme hyvinvointiamme kaikissa ympäristöissä. Siten työhyvinvointiakaan ei voi annostella kauhalla työyhteisöön vaan me jokainen luomme työhyvinvointimme. Meitä jokaista tarvitaan vahvistamaan ja mahdollistamaan työhyvinvoinnin prosessia. Positiivisessa psykologiassa on monia näkökulmia, ajattelu- ja toimintatapoja, jotka soveltuvat hyvin työyhteisöön työhyvinvoinnin rakennusaineiksi. Menetelmät alkavat aina itsestä ja omasta hyvinvoinnin prosessista. Tämän jälkeen niitä voidaan laajentaa työyhteisöön ja myös asiakkaisiin, oppilaisiin, potilaisiin tms. Sinun kannattaa pohtia aluksi:Mistä oma hyvinvointini muodostuu? Mikä vaikuttaa vahvistavasti hyvinvointiini ?Mikä rikkoo hyvinvointiani? Miten minun sanani vaikuttavat kollegoihini? Miten kollegani sanat vaikuttavat minuun?Millaisiin asioihin itse tartun ja mistä annan palautetta? Avuksesi jokaiselle aikuiselle ja jokaisen työyhteisön jäsenelle on saatavilla nyt Positiivisen psykologian tehtäväkirja ja -kortit. Saatavilla on myös koulutusta lyhyempänä…

Lue Lisää

hyvinvointi positiivinen kasvatus positiivinen pedagogiikka positiivinen psykologia työhyvinvointi whatyoufocusonwillgrow

2 elokuun, 2019 kirjoittajalta esandberg 0
ADHD

VIHDOIN KALENTERINA positiivisen psykologian hyvinvoinnin prosessi!

Kiinnostaako positiivinen psykologia? Kasvun ajattelumalli? Prosessiajattelu? Oma hyvinvointi? Työyhteisön hyvinvointi? Kaipaatko uutta, visuaalista ja värikästä kalenteria antamaan potkua lomanjälkeiseen arkeen? Meidän tulee tuntea monet ominaisuutemme, vahvuutemme, osaamisemme. Meidän tulee nähdä onnistumisemme, saavutuksemme ja tavoitteemme. Välillä tuntuu, että epäonnistumme, mutta sekin kuuluu prosessiin. Hankalat kohdat, mokat ja epäonnistumiset vievät meitä ja prosessiamme eteenpäin. Silloin tulee tehdä jotain eri tavalla, jotta pääsemme tavoitteisiimme. Meidän tulee opetella pääsemään siten yli hankalista kohdista. Hyvinvointia ei kukaan annostele meille valmiina vaan me luomme hyvinvointimme itse vähitellen. Tämä tapahtuu omien ajatustemme ja sanojemme kautta sekä toisten palautteen voimasta. Positiivinen psykologia, kasvatus ja pedagogiikka pohjaavat vahvasti prosessiajatteluun. Prosessi voi olla lyhyempi tai pidempi, intensiivisempi tai väljempi. Prosessi kantaa ja kannattelee meitä eteenpäin. Me luomme prosessimme itse kohti hyvinvointiamme. Mistä tukea prosessiin? Meidän tulee kehittää itseämme ihmisinä, ja esimerkiksi vanhempina, kasvattajina, työkavereina ja ammattilaisina. Meidän tulee kehittää myös työhyvinvointiamme, nähdä työyhteisössä, tiimissä ja kollegassa kaikki se osaaminen, onnistuminen ja…

Lue Lisää

hyvinvointi lapset positiivinen kasvatus positiivinen pedagogiikka positiivinen psykologia työhyvinvointi työyhteisö

26 kesäkuun, 2019 kirjoittajalta esandberg 0
ADHD

Nuoren näkökulma: lukio-opintoihin positiivista pedagogiikkaa

Tänä kesänä minulla on jo toistamiseen ilo saada nuoren ääni kuuluviin liittyen kirjaan Positiivinen pedagogiikka ja nuoren hyvinvointi sekä siitä visualisoituun ja jo suosittuun korttisarjaan Rakennetaan nuori vahvaksi. Viime kerralla yläkoululainen nuori kertoi korttisarjan hyötyjä videotallenteessa täällä. Tällä kertaa siirrymme toisen asteen näkökulmaan. Miro on 17-vuotias lukiolainen ja ensi syksyn abiturientti. Hän kertoo allaolevalla videolla (klikkaa linkkiä kuvan alla) ajatuksiaan positiiviseen pedagogiikkaan pohjaavasta korttisarjasta Rakennetaan nuori vahvaksi ja sen hyödyntämiseen lukio-opinnoissa ja hyötyjä myös muutoin nuoren elämään. Meidän aikuisten on tärkeätä saada nuorten kokemuksia ja palautteita heihin kohdistuvien toimenpiteiden, harjoitteiden ym. käytöstä ja tässä niitä taas lisää.Ole hyvä Miro 🙂 https://zoom.us/recording/play/k6jLdk4fdHym21zIHyBAUvXslaRZbol0Byg3t8qwks-yXOlnwtVZagDL86H_kkWR?autoplay=true&startTime=1560845181000 Löydät kortit täältä. Nyt on hyvä aika tutustua itse kortteihin ja pohtia kuinka ottaa ne kesän jälkeen yhdeksi konkreetiksi työkalukseen mukaan omaan työhönsä. Elokuussa käynnistyy myös aiheen tiimoilta useita koulutuksia, esimerkiksi Kokkola 20.8., Oulu 21.8, Kemi 22.8., Rovaniemi 23.8. ja Kuusamo 24.8. Kaikki koulutuspaikkakunnat ja tarkemmat tiedot löydät kotisivuiltani…

Lue Lisää

lukio positiivinen pedagogiikka positiivinen psykologia

23 kesäkuun, 2019 kirjoittajalta esandberg 0
ADHD

Asiantuntijapuheenvuoro tekstiin “Negatiivinen palaute nujertaa nepsy-nuoren”

8. luokkalaisen huoltaja kirjoitti Vanhempainliiton blogissa 20.6.2019 otsikolla ”Negatiivinen palaute nujertaa nepsy-nuoren” tukea tarvitsevan nuorensa saamasta mittavasta negatiivisesta palautteesta Wilman kautta. Huoltaja hämmästelee miten tämä jatkuva moite vaikuttaa nuoreen ja kenen etua palvelee tukea tarvitsevan oppilaan kielteisten puolien jatkuva esiintuominen ja niiden korostaminen. En voi olla alan asiantuntijana kommentoimasta ja komppaamasta tätä tärkeää asiaa. Samasta asiasta on tullut usein keskustelua koulutuksissani opetushenkilöstölle. Minä perustan monet menetelmäni vahvuusperustaiseen palautteeseen ja ratkaisukeskeisyyteen. Moittiminen tai syyllisten etsiminen ei yleisesti vie mitään asiaa eteenpäin, oltiin sitten päiväkodissa, koulussa tai työyhteisössä. Sen sijaan meidän on tehtävä toimenpiteitä sen eteen miten asiat muuttuisivat ja huomattava myös palautteessa henkilön kehittyminen ja asioiden pieninkin askelein eteenpäinmeneminen. Koulutuksissani kasvattajat ja opettajat kertovat tästä teemasta usein, että koska heillä on dokumentointivelvollisuus, on Wilmaan kirjattava negatiiviset asiat. Toisaalta tiedämme, että asioita voidaan dokumentoida muutoinkin kuin sähköisellä sovelluksella. Wilma viestittää aikuisen ja ammattilaisen palautetta koko ajan nuorelle ja myös tämän huoltajille sekä mahdollisesti myös…

Lue Lisää

ADHD erityispedagogiikka itsetunto koulu lapset minäkuva nuoret palaute positiivinen pedagogiikka tuki vahvuudet

12 kesäkuun, 2019 kirjoittajalta esandberg 0
ADHD

Nuoren videotallenne Rakennetaan nuori vahvaksi -korttisarjan käytöstä

Tällä kertaa minulla on ilo saada nuoren ääni kuuluviin liittyen kirjaan Positiivinen pedagogiikka ja nuoren hyvinvointi sekä siitä visualisoituun ja jo suosittuun korttisarjaan Rakennetaan nuori vahvaksi. Meidän aikuisten on tärkeätä saada nuorten kokemuksia ja palautteita heihin kohdistuvien toimenpiteiden, harjoitteiden ym. käytöstä. Jo kirjamme tekovaiheessa pilotoimme harjoitteita yläkouluikäisillä nuorilla. Nyt korttisarjan ollessa jo paljolti käytössä saadaan lisää palautteita korttien käyttämisestä nuorten kanssa. Minttu on 15-vuotias, juuri peruskoulun päättänyt nuori. Hän kertoo allaolevalla videolla (klikkaa kuvan alta linkkiä) ajatuksiaan positiiviseen pedagogiikkaan pohjaavasta korttisarjasta Rakennetaan nuori vahvaksi. Ole hyvä Minttu 🙂 https://zoom.us/recording/play/xecodGYrXqaK5H8OlEDEF9TlHXE0NBxGuXIS_vLtREOxW7lgyST-tB-Z6KHaPLV2?autoplay=true&startTime=1560336770000 Kirja ja kortit soveltuvat esimerkiksi opettajille, ohjaajille, valmentajille, nuorisotyöntekijöille, kuraattoreille ja huoltajille, kaikille nuorten kanssa toimiville henkilöille.  Kirjan voit tilata PS-kustannuksen sivuilta: https://www.ps-kustannus.fi/6892.html. Rakennetaan nuorin vahvaksi -kortit voit tilata verkkokaupastani. Oppilaitokset ym. organisaatiot voivat tehdä korttitilauksen myös laskutuksen kautta osoitteesta erja.sandberg@helsinki.fi. Eri alojen ammattilaisille on saatavilla kauttani koulutusta sekä työpajoja, joiden avulla polkujen harjoitteet tausta-ajatuksineen saadaan tehokkaasti käyttöön omassa työssä ja työyhteisössä. Ota…

Lue Lisää

hyvinvointi koulu nuoret positiivinen pedagogiikka positiivinen psykologia rakennetaan nuori vahvaksi vahvuudet

Artikkelien selaus

1 2 … 11 Seuraava
10/104

Ostoskori

Verkkokauppa (5 satunnaista tuotetta)

  • Positiivisen psykologian perusteita osa I 35,96 € sis ALV (24% paitsi kirjat 10%)
  • Heijastin tsemppitekstillä 8,90 € sis ALV (24% paitsi kirjat 10%)
  • Positiivinen pedagogiikka osa I. 35,96 € sis ALV (24% paitsi kirjat 10%)
  • Positiivisen pedagogiikan päiväkirjakalenteri 2021 + kynä 41,90 € sis ALV (24% paitsi kirjat 10%)
  • SETTI Vihko voimalausein ja kynä vahvuustekstillä 11,90 € sis ALV (24% paitsi kirjat 10%)
Rife WordPress Theme ♥ Proudly built by Apollo13Themes - Edit this text

Ostoskori