Erja Sandbergin blogi

Haaste!

Koulut alkavat! Opiskelut alkavat! Työt alkavat! 🙂

Mitäpä jos tänä syksynä aloittaisit hieman eri tavalla? Vahvuuksilla.

Missä sinä olet hyvä? Parhaimmillasi? Omimmillasi? Voitko lisätä sitä missä olet vahvimmillasi, vahvistaa itseäsi, joka kantaa myös monella tavalla psyykkiseen ja fyysiseen onnellisuuteen, kukoistukseen saakka?

Positiivinen psykologia taustatieteenä

Jokainen meistä on hyvä jossain. Se voi olla tietty ammattiala tai oppiaine, esimerkiksi matemaattinen ala, kielellinen taito tai luovuus. Mutta vahvuus voi olla myös jotain muuta – jotain mitä ei voi mitata esimerkiksi tämänhetkisin kouluarvosanoin.

Positiivinen psykologia ja edelleen positiivinen pedagogiikka painottaa henkilöiden vahvuuksia sekä tilanteessa kannattelevaa hyvinvointia riskien kartoittamisen ja ongelmakeskeisyyden sijaan. Monella tieteenalalla on perinteisesti lähdetty etsimään yksilöstä vikoja, heikkouksia tai jotain korjattavaa. Täältä voit lukea lisää positiivisesta pedagogiikasta.

Mitäpä jos kartoittaisimme myös henkilön vahvuudet? Negatiivinen puhe aiheuttaa pikkuhiljaa heikompaa minäkäsitystä ja heikentää henkilön itsetuntoa. Omassa tutkimuksessani oli tukea tarvitsevia henkilöitä, jotka olivat saaneet vuosia – jopa vuosikymmeniä – kuulla eri alojen ammattilaisilta missä he ovat heikkoja, mutta vahvuuksiaan he eivät tienneet. Tämä oli nakertanut heidän itsetuntoaan ja moni koki olevansa kelpaamaton jo tähän yhteiskuntaan.

On tärkeää saada tietää missä minä olen hyvä ja miten minä voin vahvistaa vahvuuksiani, jotta voin vielä paremmin. Otetaan haaste vastaan yhdessä ja käännetään suunta, niin että jokainen ihminen tietää missä hän on hyvä.

Kenelle haaste sopii?

Oletpa sitten opiskelija, opettaja, kouluttaja, esimies, ohjaaja, avustaja, kotiäiti, terapeutti, hoitaja, lääkäri, lehtori, professori tai jollain toisella nimikkeellä matkassa mukana. Kaikki käy.

Haasta itsesi käyttämään käyttämään hetki vahvuuksien testaamiseen ja niistä keskustelemiseen.

Ei väliä onko kohteena yksi tai kaksi, pienryhmä tai suuri ryhmä tai tiimi. Lapsi tai nuori tai vaikka aikuinen, seniorikin sopii yhtä hyvin. Pikkulapsia, teinejä, kollegoja, yritysjohtajia, mummoja. Tuentarpeella tai ilman. Kotimaisia ja ulkomaisia. Uudet tuttavuudet tai aiemmat hyvin tunnetut. Kaikki käyvät. Vahvuuksien tiedostaminen ja niiden käyttäminen soveltuvat kaikille, haittaa niistä ei ole meistä kenellekään.

Sitten aloitetaan!

Pohdi aluksi hetki missä itse olet parhaimmillasi. Yksin vai ryhmässä, tieteellisellä tai taiteellisella puolella, luova vai nörtti? Mikä on omasta mielestäsi paras luonteenvahvuutesi. Oletko rohkea? Sosiaalisesti älykäs? Oikeudenmukainen? Rehellinen? Utelias? Ystävällinen? Kiitollinen? Luova tai uskonnollinen? Tai jotain muuta missä saat loistaa ja kukoistaa? Onko kognitiivinen vahvuutesi matemaattis-looginen? Kielellinen? Onko vahvuutesi taiteellisuudessa tai urheilullisuudessa? Yritysmaailmassa? Missä oppiaineessa olit/olet hyvä? Oletko kulkenut vahvuutesi varassa esimerkiksi opiskeluihin tai työelämään? Pystytkö hyödyntämään ja kehittämään vahvuuksiasi?

Seuraavaksi testataan

Tee seuraavaksi positiiviseen psykologiaan pohjaava luonteenvahvuustesti. Sen löydät osoitteesta https://www.viacharacter.org/survey/account/register. Testi on ilmainen etkä sitoudu mihinkään muuhun. Täytä rekisteröinti (keltaisella pohjalla olevat kentät). Valitse kysymysten kieli (huom. testin voi tehdä kymmenillä kielillä, sopii myös maahanmuuttajlle, ulkomaalaisille, kansainväliseen toimintaan ym.), nimitiedot, sähköposti, sukupuoli ja syntymävuotesi.

Tämän jälkeen valitse kohta: VIA survey Adut mikäli olet aikuinen tai VIA survey youth mikäli olet nuori. Lopuksi paina Register. Sinulle avautuu kysymyksiä, aikuisilla yhteensä 120, nuorilla 96. Vastaa niihin ja lopuksi saat 24 luonteenvahvuutta tietyssä järjestyksessä. Ensimmäisinä (noin viisi) listassa olevat ovat ydinvahvuuksiasi. Niissä olet parhaimmillasi.

Keskustele omista vahvuuksista puolison/lasten/vanhempien/kavereiden/naapureiden/kollegoiden tms. kanssa. Herättele myös heitä vahvuusajatteluun, huomaamaan ja tunnistamaan omia vahvuuksiaan.

Kun tiedät omat vahvuutesi, suunnittele hetki/tuokio/kerta/tunti oppilaidesi/opiskelijoidesi/tiimisi/ asiakkaidesi/potilaidesi jne. kanssa. Suunnittele miten keskustelu erilaisista vahvuuksista kulkisi. Apukysymyksinä esimerkiksi Missä olet hyvä? Entä parhaimmillasi? Millaisesa tilanteessa, keiden seurassa? Mitä asioita/tehtäviä/töitä tehden? Voitko nyt käyttää vahvuuksiasi?

Testi pienillä lapsilla

Jos kohderyhmänä ovat aivan pienet lapset (esimerkiksi alle kouluikäisiä), testi voi olla vielä liian hankala ja pitkä tehdä. Silloin voitte keskustella enemmän vahvuuksista. Tarjoile erilaisia luonteenvahvuuksia ja käykää niitä läpi, kuvin, sanoin, esimerkein tai vaikka näytellen. Mikä vahvuus sopii kenellekin lapselle? Lapset voivat perustella omien vahvuusalueiden lisäksi myös toisilleen sopivia vahvuuksia (mikäli on ryhmä kyseessä).

Kohderyhmänä isommat lapset, nuoret, aikuiset..

Tämän jälkeen tee/avusta/opasta hänen/heidän kanssaan myös luonteenvahvuustesti samasta osoitteesta. Käykää kysymykset riittävän hitaasti läpi. Mikäli kyseessä on nuorempi tai tukea tarvitseva henkilö, pidä myös välillä taukoa kysymysten välillä.

Tuloksissa vahvuuksien ohessa on muutama rivi tekstiä mitä vahvuudella tarkoitetaan. Varmista, että kohderyhmäsi ymmärtää termit. Keskustelkaa myös muista vahvuuksista kuten kognitiivisista (tiedollisista) vahvuuksista. Voiko kognitiivisia ja luonteenvahvuuksia käyttää yhdessä? Millainen fiilis tulee kun tietää omat vahvuutensa? Voiko vahvuuksia kehittää? Voiko niitä kohti kulkea opinnoissa tai työtehtävissä? Tässäpä yhdelle kertaa alkuun pohdittavaa.

Otatko haasteen vastaan?

Jos otat – mielelläni kuulen ja kuuntelen myös kuinka haasteeseen suhtauduttiin. Voit kommentoida tähän perään kommenttikenttään, twittertiliini @SandbergErja, Facebook-tililleni facebook.com/erja.sandberg tai lähettää vaikka sähköpostia [email protected]. Kuvat ja kaikki muut viestimiskeinot käyvät myös.

Olisi mukavaa jos kertoisit kohderyhmäsi ja miten haaste sujui, löytyikö jokaiselle vahvuuksia? Mikä fiilis tuli keskusteluhetkestä? Miten tästä vahvuusajattelulla eteenpäin? Kerään tiedot myöhemmin yhteen.

Täältä voit lukea lisää minusta ja vahvuusajattelusta.

Lähteet:

Peterson, C. & Seligman, E. P. (2004). Character strenghts and virtues. A handbook and classification. Washington, DC: American Psychological Association. New York: Oxford University Press.

Sandberg, E. (2016). ADHD perheessä: Opetus-, sosiaali- ja terveystoimen tukimuodot ja niiden koettu vaikutus. Akateeminen väitöskirja. Helsinki: Helsingin yliopisto.

VIA Institute on Character. (2016). https://www.viacharacter.org/.

Yeager, J. M., Fisher, S. W., Shearon, D. N. (2011). Smart strengths. Building Character, Resilience and Relationships in Youth. New York: Kravis Publishing.

Aloita keskustelu

2 vastausta

  1. Tärkeä aihe, hyvä haaste! Taidanpa ottaa vastaan. Mutta kysyisin kuitenkin, että miksi testiin kysytään nimitiedot, sähköposti, sukupuoli ja syntymävuosi?

    1. Sähköpostiin saat tulloskoosteen. Tilastoivat ympäri maailmaan mistä ja minkäikäiset vastaavat, siksi kysyvät joitain henkilötietoja. Tosin ei kukaan katso minkä nimen siihen kirjoitat..tai vaikka nimimerkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!