Erja Sandbergin blogi

“Milla” – Ihana huostaanotettu nuori

Minulla on ollut iho kohdata ja keskustella tällä viikolla lastensuojelun asiakkaiden, aiemmin huostaanotettujen teinien, nyt nuorten aikuisten kanssa. Haluan jakaa teille yhden hetken heistä yhden henkilön kanssa.

22-vuotias nuori nainen, kutsutaan häntä vaikka Millaksi, näytti minulle tapaamisen aluksi muutamia sanoja, jotka liittyivät hänen taustaansa. Paperilla luki mm. että hän on käyttänyt paljon päihteitä jo hyvin nuorena eikä koulu kiinnostanut, identiteetti ongelmanuori. Huostaanoton jälkeen Millasta tuli myös 16-vuotiaana yksinhuoltaja-teiniäiti. Milla kysyi minulta tämän jälkeen mitä ajattelen hänestä näiden kirjoitettujen sanojen perusteella ja nimenomaan sanasta ongelmanuori (mikä sana myös luki paperilla).

Millan taustaa

Millalla on taustalla huoltajat, jotka eivät ole pystyneet huolehtimaan hänestä ja sisaruksestaan. Kotona ei ole ollut ns. tavallista arkea esimerkiksi rajoineen, rutiineineen ja ruoka-aikoineen, vaan enemmänkin turvattomuutta ja välinpitämättömyyttä aikuisten taholta. Millalla ei ollut lapsena tietoa muunlaisesta perhe-elämästä, ja hän oppi vain tietyn yhden elämisen mallin.

Milla reagoi vahvasti kotioloihin ja liikkui myös osaltaan tietyntyyppisessä kaveripiirissä, joista kuulemma osa on edelleenkin väärillä teillä tai esimerkiksi kuolleet jo nuorena. Millan huostaanotto oli siis oikea päätös aikanaan. Milla kertoi, että huostaanottoon liittyvien ammattilaisten määrä oli liian suuri, vaihtuvia ihmisiä eikä nuori ymmärtänyt kokonaisuutta, kuka päättää ja miksi, mitä oikein tapahtuu. Silti hän piti ammattilaisia jonkinlaisena turvana, sitä mikä nuorelta kotona puuttui.

16-vuotiaana Milla muutti sijoituksesta omilleen syntyneen lapsensa kanssa. Tukea annettiin alussa ensi- ja turvakodin muodossa, mutta hyvin pian nuori halusi aloittaa oman elämän lapsensa kanssa. Lapsi oli selvästi positiivinen efekti Millan elämässä. Vaikkei lapsen isä ollut eikä ole heidän elämässään millään tavalla mukana (ja Milla totesi sen olevan parempi näin), hän vaikutti tyytyväiseltä nykyiseen olotilaansa, omillaan kohta koulupolkua aloittavan lapsensa kanssa.

Mikä tai kuka on ongelmanuori?

Milla kokee, että hänet on leimattu ammattilaisten toimesta. Häntä on kutsuttu ongelmanuoreksi ja se on tuntunut pahalta ja negatiiviselta vaikuttaen kehittyvään nuoreen. Onko nuori ongelma, jos hän käyttäytyy tietyllä tavalla? Vai onko ongelma siellä taustalla, joka aiheuttaa tietyntyyppisen käytöksen tai toimintatavan?

Milla kertoi käyttäytymisestään ja toiminnastaan teini-ikäisenä. Hänen silloiset toimintatapansa olivat toisaalta ainoat, joita hän oli omassa perheessään nähnyt ja oppinut – joutuen näkemään ja kokemaan esimerkiksi kotonaan jo lapsesta asti päihteiden käyttöä joutuen samalle tielle hyvin nuorena itsekin. Toisaalta huostaanottoon johtava toiminta oli nuoren hätähuuto aikuisille ja nuori toivoikin, että se huomattaisiin ja siihen puututtaisiin. Autettaisiin ja ymmärrettäisiin nimenomaan taustalla olevia asioita. Milla painottikin, että ammattilaisten tulisi nähdä sen kuoren, käytöksen taakse ja ottaa selvää miksi nuori toimii kuten toimii.

Nimenomaan. Kerroin, että näin minä opetan tuleville ammattilaisille. Tulee nähdä toiminnan taakse, varsinkin käyttäytymisen taakse, ja puuttua aiheuttajiin, taustalla vaikuttaviin asioihin. Milla hymyili, tunsi oletettavasti (ja toivottavasti), että minä ymmärrän häntä.

Micro moments

Millan kohtaaminen oli minulle hyvin merkityksellinen, yksi pieni tärkeä hetki elämässä. Micro moments, kuten sanotaan. Kohtasin  tukea tarvitsevan nuoren aikuisen, jolla oli monenlaisia kokemuksia ja myös analyyttistä tapaa käsitellä omia asioitaan. Hän ymmärsi pointin, joka jokaisen näiden lasten ja nuorten kanssa toimivan tulisi ymmärtää.

Todella toivon, että Millan kaltaisia fiksuja nuoria kuunneltaisiin, ymmärrettäisiin ja autettaisiin ilman ongelmanuoren termiä tai leimaa. Milla on nuori, joka tarvitsi apua ja tukea ilman negatiivisia sanamääreitä. Ohjattaisiin vahvuuksilla eteenpäin. Milla ymmärtää selvästi omien kokemustensa myötä nyt itsekin äitinä perheen ja turvallisen kodin merkityksen omalle lapselleen ja pitää niistä tiukasti kiinni seuraten esimerkiksi tarkasti, kuka hänen lastaan saa hoitaa.

Lopuksi

Palataanpa alun Millan kysymykseen minulle. Milla halusi tietää mitä ajattelen sanasta ongelmanuori. Sanoin, ettei haastavalla taustalla tai hänen elinolosuhteillaan oleva nuori ole minulle mikään ongelma enkä pidä Millaa ongelmanuorena. Enemmänkin ammattilaisena hän olisi minulle haaste, positiivinen haaste auttaa eteenpäin, kuunnella ja ohjata hyvään elämään vahvuuksien siivittämänä.

Milla hymyili 🙂 Upea nuori nainen.

Aloita keskustelu

2 vastausta

  1. Oliko huostaanotto oikea päätös, jos vastassa ei ollut apua ja tukea? Jos lopputulos oli “ongelmanuori identiteetti” ja teiniäitiys? Ei ollut hyvä kotona, vanhemmilla vanhemmuus hukassa, mutta korjasiko huostaanotto todella jotain vai lisäsi vain ongelmia?

  2. Kiitos Millan tarinasta. Suomessa aikanaan huostaanotetut ihmiset joutuvat tarkkailuun saadessaan aikuisena lapsia. On todellakin kyseenalaista säilyttää lastensuojelun rekisterejä 100 vuotta. Juuri näin leimataan myös uudet sukupolvet kykenemättömiksi vanhemmiksi ja ihmisiksi huolehtimaan omasta perheestään. Tämä kertoo myös karua kieltä siitä että lastensuojelu huostatessaan lapsen – rikkoo vieläkin enemmän kuin koti jossa ongelmat eivät useinkaan liity vanhempiin vaan lapsen rajojen hakemiseen tai vaikkapa ADHD jne sairauteen. Huostien seulaa tulisi kiristää ja niitä vähentää radikaalisti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!