Erja Sandbergin blogi

Pakolliset soveltuvuuskokeet takaisin SOTE-alalle!

Tänään on jätetty esitys opetus- ja kulttuuriministerille pakollisten soveltuvuustestien palauttamisesta tutkintoihin, joissa työntekijä on vastuussa toisten ihmisten terveydestä tai turvallisuudesta.

Esityksen ovat allekirjoittaneet kaikki oleelliset suomalaiset opetus-, sosiaali- ja terveysalan ammattiliitot, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy. Liittojen mielestä näille ns. SORA-aloille ei tulisi valita opiskelijoita ilman pakollista soveltuvuuden testausta. Aiemmin esimerkiksi lähihoitajakoulutuksessa oli soveltuvuuskokeet, mutta ne poistettiin parisen vuotta sitten koulutustakuun myötä.

Olen myös itse ollut mukana tämän esityksen pohjatyössä ja myös blogikirjoitukseni potilasturvallisuudesta ja koulutustakuusta 18.10.2016 sekä Hoitotyönopettajan näkökulma työhönsä 26.10.2016 herättivät ammattiliittojen mielenkiinnon asiaan. Asialle täytyy selvästikin tehdä nyt jotain ja ministeriöllä on nyt miljoonan taalan paikka puuttua asiaan ennenkuin potilastyössä näkyvät alalle soveltumattomat tulevat työntekijät. Osa heistä on jo oppilaitoksissa opiskelemassa tutkintoon ja saavat pätevyyden lähivuosina työhön hoitoalalle.

Toki liitot ovat saaneet huolestuneilta opettajilta jo aiemmin palautetta. Myös omalla entisellä työpaikallani ammattiopistossa opettajat toivat huolensa kerta toisensa jälkeen esille, mutta johto ei halunnut keskustella asiasta eikä tarjonnut mitään ratkaisumallia asiaan. Usea opettaja äänesti jaloillaan, ja suuri osa voi erittäin huonosti hyvinvointitoimialan työyhteisössä.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola ihmettelee, miksi soveltuvuuskoetta ei vaadita aloille, joissa työntekijä joutuu tekemisiin vanhusten, vammaisten tai mielenterveyspotilaiden kanssa.

Kyllä meillä terveyden- ja sosiaalihuollon laki perustuu siihen, että työntekijät ovat ammattitaitoisia ja potilasturvallisuus on ykkönen.

Paavolan arvelee, että soveltuvuuskokeilla voitaisiin myös vähentää koulutuksensa keskeyttäneitten määrää. Paavola laskee, että jos pari tuhatta perushoitajakoulutuksen aloittanutta keskeyttää opintonsa, se aiheuttaa yhteiskunnalle 50 miljoonan euron menetyksen.

Alalle soveltumattomien opiskelijoiden opiskeluoikeus on voitu lakisääteisesti perua vuodesta 2012 alkaen ns. SORA-lailla (Opiskeluun soveltumattomuuteen ratkaisuja). Lakimuutoksilla on pyritty pyritään lisäämään koulutuksen järjestäjien mahdollisuutta puuttua tilanteisiin, jotka liittyvät opiskelijoita koskeviin soveltumattomuus- ja turvallisuuskysymyksiin, esimerkiksi. Erityisesti pyritään parantamaan potilas- ja asiakasturvallisuutta.

Ammattiliittojen mukaan opiskelijan oikeus opiskelupaikkaan on kuitenkin niin vahva, että opiskeluoikeuden epääminen on harvinaista.

– Lakia on käytetty erittäin harvoin. Ensimmäisen vuoden aikana kahdeksan kertaa ja toisen vuoden aikana kaksitoista kertaa, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Täytyy toivoa, että nyt järki voittaa tässäkin asiassa. Vai haluaisitko sinä, että sinua, lastasi tai ikääntynyttä lähimmäistäsi hoitaisi henkilö, joka esimerkiksi käyttäytyisi aggressiivisesti, ei olisi auttamisenhaluinen vaan välinpitämätön, varastaisi lääkkeitä tai omaisi päihdehäiriön? Minä en.

Täältä voit lukea Ylen jutun aiheesta.

Aloita keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!