Erja Sandbergin blogi

Positiivisella pedagogiikalla pitää olla jatkumo

On ollut todella riemullista todistaa sitä innostusta ja mielenkiintoa, jota positiivisen pedagogiikan periaatteet ja toimintamallit tällä hetkellä maassamme herättävät. Vahvuusperustainen pedagogiikka on toiminut tienraivaajana, mutta yhä useampi kasvattaja on jo tietoinen muistakin positiivisen pedagogiikan teema-alueista. Alan kirjallisuutta on ilahduttavasti alkanut ilmestyä suomen kielellä, ja myös aihetta sivuavia opinnäytetöitä pompsahtelee yhä tiuhempaan tahtiin.

Varhaiskasvatus suunnannäyttäjänä

Erittäin merkityksellistä on se, että varhaiskasvatus uusine vasuineen on toiminut suunnannäyttäjänä positiivisen pedagogiikan periaatteiden soveltamisessa. Monissa päiväkodeissa tehdään suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä hyvän huomaamiseksi ja lisäämiseksi. On ollut sydämet sulattavaa kuunnella, miten eskarilaiset nimeävät toistensa vahvuuksia tai pikkuruiset alle kolmevuotiaat taaperot kannustavat toisiaan sinnikkyyteen. Voi vain maalata ruusunpunaisia skenaarioita siitä, millaisia tulevaisuuden aikuisia meille on tällaisissa kasvuympäristöissä varttumassa.

Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Valitettavasti vain hyvin harvalla lapsella kasvuympäristö säilyy yhtä suotuisana ja hedelmällisenä lapsen iän karttuessa. Usein tämä positiivisen pedagogiikan jatkumo katkeaa jo alakouluvuosien aikana, tavallisesti viimeistään yläkoulussa. Perinteisten tietojen ja taitojen opettamisen tradition puristuksessa voi unohtua se, että positiivinen pedagogiikka näyttäytyy ennen kaikkea asenteena lasta, koulutyötä – ja koko elämää kohtaan –  ja on näin ollen sulautettavissa osaksi kenen tahansa opettajan päivittäistä työrutiinia. Positiivisen pedagogiikan koko kirjo toimii työkalupakkina, joka tarjoaa eväitä lasten ja nuorten kohtaamiseen ja tukemiseen sekä tuoreita ja innostavia menetelmiä minkä tahansa oppiaineen tai oppilasryhmän opetukseen. Lisäksi kaupan päälle tulee yleensä rutkasti lisää työhyvinvointia, -viihtyvyyttä ja -iloa.

Positiivista pedagogiikkaa nuorille

Olemme laatineet uuden koulutuskokonaisuuden vauhdittaaksemme omalta osaltamme positiivisen pedagogiikan etenemistä yläkouluun ja toiselle asteelle. Rakennetaan nuori vahvaksi -koulutuksessa tarjoamme jykevän teoreettisen perustan positiivisen pedagogiikan toteuttamiseksi nuorten parissa sekä hyvin runsaan kattauksen erilaisia opintoihin sulautettavia käytännön harjoitteita ja menettelyjä. Tutkimukset osoittavat, että pysyviä myönteisiä vaikutuksia saavutetaan nimenomaan toiminnalla, joka on pitkäaikaista ja kestää usean vuoden. Tavoitteenamme on, että tämä jatkumo olisi mahdollisimman nopeasti jokaisen suomalaisen lapsen ja nuoren etuoikeus.

Rakennetaan nuori vahvaksi -koulutukset

Koulutuksen tavoitteena on tarjota osallistujalle konkreetteja myönteisiä työkaluja nuorten hyvinvoinnin ja tasapainoisen kasvun tukemiseksi. Koulutus esittelee tuoreen teoreettisen perustan, Nuorten myönteisen kehityksen teorian, joka tarjoaa kattavan ja käytännönläheisen kehyksen voimavaraperustaiseen nuoruuden rakentamiseen.

Koulutus soveltuu erinomaisesti opetus- ja kasvatushenkilöstölle sekä muille nuorten parissa toimiville henkilöille.

Koulutus räätälöidään osallistujien tarpeen mukaisesti. Se voidaan toteuttaa erilaajuisina ja -sisältöisinä kokonaisuuksina. Perinteisten luentojen ohella on tarjolla työpajavaihtoehtoja.

Luento, 2-6 h

  • Positiivisen pedagogiikan näkökulma nuoruuteen
  • Nuorten myönteisen kehityksen teoria (osaaminen, luottamus, ihmissuhteet, luonne, välittäminen)
  • Hyvinvointityökaluja ja harjoitteita nuorten tukemiseksi

Työpaja, 2-3 h

  • Luento-osuuden teemojen syventäminen
  • Hyvinvointityökalujen testaaminen ja soveltaminen

Kouluttajat:

[email protected]                     [email protected]
KT, erityisopettaja                                   KT, luokanopettaja

Aloita keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!