Erja Sandbergin blogi

Tunnetaitoja, vahvuuksia ja ADHD:hen käytännön tukea Educa-messuilta!

Tunnetaitoja voidaan opettaa ja oppia!

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukainen Tunteet ja käyttäytyminen hallintaan -opetusmateriaali tukee lasten ja nuorten tunne- ja vuorovaikutustaitojen tavoitteellista, säännöllistä ja johdonmukaista opettamista. Käsikirjassa on mm. valmiita tuntisuunnitelmaehdotuksia ja monistettavia tehtäviä.

Tunnekorttien avulla on helppo tutustua lasten kanssa sekä miellyttäviltä että epämiellyttäviltä tuntuviin tunteisiin ja samalla tukea lasten tunnetaitojen kehittymistä. Tunnetaidoilla tarkoitetaan tunteiden tunnistamista, nimeämistä ja ilmaisemista. Tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen oppiminen auttaa tunteiden ymmärtämistä ja mahdollistaa tunteiden hallinnan. Kasvonilmeiden ja eleiden havainnointi sekä äänensävyn kuunteleminen helpottavat toisen henkilön tunteiden tunnistamista.

Keskiössä vahvuudet

Lapset ja nuoret tarvitsevat tietoa omasta osaamisestaan ja vahvuuksistaan, jotta he oppisivat ohjaamaan omaa toimintaansa ja saisivat onnistumisen kokemuksia. Myönteiset kokemukset vahvistavat itsetuntoa ja luottamusta omiin kykyihin. Luonteenpiirteitä kuvaavien eläinaiheisten vahvuuskorttien avulla on hyvä opetella huomaamaan sekä omia, mutta myös toisten vahvuusominaisuuksia.

Tunne- ja vahvuuskorteissa on sanat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Siten niitä voi hyödyntää myös kielten opiskelussa. Mukana on lisäksi vihko, jossa on luettelona tunnesanat ja korttien käyttöön liittyviä vinkkejä. Kortit sopivat käytettäväksi varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lasten harrastuksissa ja kerhoissa sekä kaikessa tunteita käsittelevässä toiminnassa.

Vahvuusperusteisia tukimuotoja tarkkaavuuden pulmiin lapsuudesta aikuisuuteen

Kirjassa ADHD ja oppimisen tuki – huomioi yksilölliset tarpeet ja vahvuudet esitellään keskittymiskykyä edistäviä pedagogisia toimintatapoja. Ne auttavat lasta ja nuorta ja samalla helpottavat opettajan tai kasvattajan työtä. Kirja pohjaa vahvuusajatteluun, positiiviseen pedagogiikkaan ja yhdistää sen konkreettiseen erityispedagogiikkaan. Teos kulkee henkilön elämänvaiheiden mukaan varhaiskasvatuksesta perusasteelle, toisen asteen lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen, korkeakoulutukseen ja aina työelämään saakka. Kirjassa huomioidaan myös koulutusten nivelvaiheet, esitellään konkreettinen ja toteutettava siirtosuunnitelma perusasteelta toiselle asteelle, ja huomioidaan aikuistuvan tukea tarvitsevan nuoren siirtyminen myös työelämään.

Tavataan Educassa!

Tämän viikon perjantaina ja lauantaina opetus- ja kasvatusalan valtakunnallisilla Educa-messuilla Helsingin messukeskuksessa olemme molemmat esittelemässä näitä jokaisen opettajan, ohjaajan, kasvattajan ja valmentajan tärkeitä työvälineitä yhteisellä osastollamme 6f 78.

Löydät osastomme messuhallista Koulutus ja mediakasvatus –alueelta, Opettajan olohuoneen läheltä. Arvomme myös osastollamme kävijöiden kesken messuilla julkaistavat tunnekortit ja painotuoreen ADHD-kirjan. Olet tervetullut osastollemme juttelemaan ja osallistumaan arvontoihimme.

Kirjoittajilta:

Jaana Hintikka, KT, erityisluokanopettaja
Erja Sandberg, KT, erityispedagogi

Täältä pääset lukemaan muita blogikirjoituksiani

 

 

 

 

 

Aloita keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!